본문 바로가기

Κατερίνη Κατερίνη Κατερίνη ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ Αφεντικό στην... έδρα του > 자유게시판

본문 바로가기

회원메뉴

쇼핑몰 검색

회원로그인

회원가입

오늘 본 상품 0

없음

자유게시판

Κατερίνη Κατερίνη Κατερίνη ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ Αφεντικό στην... έδρα του

페이지 정보

profile_image
작성자 Ryder Wakehurst
댓글 0건 조회 0회 작성일 24-11-08 04:21

본문

ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ Αφεντικό στην... έδρα του
846cd17b4c33e8cf0dd6b8ef5b34c813_L.jpg
Αφεντικό στην... έδρα του ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ

Ο Πιερικός με δύο γκολ του Μανίκα επικράτησε με 2-1 του Βατανιακού σε ένα ματς που ήταν τυπικά φιλοξενούμενος.









Οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ανάμεσα στις ομάδες της Κατερίνης δεν είχαν γκολ για καμία ομάδα, αλλά στην τρίτη, ο Πιερικός έδειξε χαρακτήρα και με πρωταγωνιστή τον Ηλία Μανίκα, που σημείωσε τα δύο τέρματα της ομάδας του, έφτασε στη νίκη με 2-1.


Τα δύο λάθη της άμυνας του Βατανιακού δεν πέρασαν ανεκμετάλλευτα από τον Ηλία Μανίκα, που στο 5ο λεπτό πήρε την μπάλα από λάθος απομάκρυνση του τερματοφύλακα και έγραψε το 1-0, ενώ στο 41ο λεπτό από βολέ του δικού του τερματοφύλακα αυτή τη φορά δεν έδιωξε η άμυνα του Βατανιακού και με σουτ έγραψε το 2-0.


Η αποβολή του Κυπαρίσση στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου έδειχνε πως το ματς τελείωνε κάπου εκεί, αλλά ο Βατανιακός ξύπνησε και μείωσε σε 2-1 με τον Κωτσιόπουλο στο 54ο λεπτό. Από εκεί και πέρα αυξήθηκε η πίεση, ο Πιερικός έμεινε πίσω και έτσι δημιουργήθηκαν φάσεις από την πλευρά του Βατανιακού χωρίς να καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση.


Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ


ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ (Σάκης Παπαβασιλείου): Βλάχος, Κολαξίδης (81΄Φουλίδης), Κωτσιόπουλος, Γιαλαμίδης, Νταντάμης, Γιαξής (46' Λύρας), Λαζαρίδης, Κουλίδης, Γιαννούλης, Ποτουρίδης (75' Κατσαρός), Κυπαρίσσης.


ΠΙΕΡΙΚΟΣ (Νίκος Θεοδοσιάδης): Παπατολίκας, Νίκου (72' Καρτσαμπάς), Ντόικιτς, Ιασωνίδης, Σερέτης, Καθάριος, Γ. Ιορδανίδης, Μανίκας, Κέρι (57' Ελευθεριάδης), Αθανασίου, Παπατόλιος (64' Αποστολίδης).




ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Β ΕΘΝΙΚΗ


ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ Η αληθινή ιστορία της "Μυρτιάς του Βουνού"


Είναι μία από πολλές συγκινητικές αληθινές ιστορίες που μπορεί σήμερα κάποιος να διηγηθεί στα παιδιά ή στα εγγόνια του.




Η ιστορία της Μυρτιάς ή αλλιώς Ελένης Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα ζωντανεύει εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη σκηνή Lab του θεάτρου "Σημείο".




Το έργο " ήλιος στην πέτρα" της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα, όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της "Η Μυρτιά του βουνού" καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της δικτατορίας, δεν φιλοδοξεί τίποτα περισσότερο, εστια τζακιου τιμη βολος σύμφωνα με τη συγγραφέα, από το "να αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Να ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, την κριτική σκέψη, τη γνώση, την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε είδους φασισμό".




Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την πολυγραφότατη Σοφία Αδαμίδου που έχει ήδη χαρίσει στο θεατρόφιλο κοινό μια εξαιρετική ανα παράσταση της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλά και της Κατερίνας Γώγου, καμιναδεσ για τζακια βολος και μίλησε μαζί της για τη Μυρτιά και τη δραματική ιστορία της.





Ποια είναι η Μυρτιά ή αλλιώς Ελένη Μακρυνιώτη-Τραγγανίδα;





Στα ριζά του Παρνασσού υπάρχει ένα όμορφο μικρό χωριό, η Μαργιολάτα. Εκεί γεννήθηκε η Ελένη Μακρυνιώτη, κόρη του Λια, το στερνοπούλι του από τα τέσσερα παιδιά που είχε με την Κατερίνη, η οποία πέθανε οκτώ μήνες μετά τη γέννα της Λενιώς. Ξαναπαντρεύτηκε τη Μητρούλα, χήρα κι αυτή με δύο δικά της παιδιά. Με τη Μητρούλα απέκτησαν άλλο ένα. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας της μια ζωή φυλακές και εξορίες, στέλεχος του ΚΚΕ και αρχηγός του εφεδρικού ΕΛΑΣ του χωριού, του έκοψαν το κεφάλι οι Χίτες την περίοδο του εμφυλίου. Λίγους μήνες πριν, η Ελένη ανέβηκε στο βουνό. Κατατάχθη? ΕλλάδαΕλλάδας.





Έφυγε για το βουνό όταν...





Δεκατρείς μήνες μετά τη "Συμφωνία της Βάρκιζας" και είχαν γίνει 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών. Χιλιάδες καταδιωκόμενοι, αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, καθώς και οι οικογένειές τους υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι. Μια από αυτές ήταν και η Ελένη Μακρυνιώτη. Η Μυρτιά, όπως την έλεγαν στο Βουνό. Η Μυρτιά του βουνού, από τις πιο μικρές ανταρτοπούλες.





Τι σήμαινε για ένα μικρό κορίτσι, στα 16, η απόφαση αυτή;





Όπως την ακούμε να λέει στην παράσταση, "Από μικρή οργιζόμουν με το άδικο. Όσο το άδικο θα υπάρχει, εγώ θα το πολεμάω. Με την αγάπη, μου έλεγε ο πατέρας μου, κάποια μέρα θα λυγίσουμε αυτούς που σπέρνουνε το μίσος και το άδικο. Γι΄ αυτό βγήκα στο βουνό. Μέσα στη συννεφιά του κόσμου, από την πρώτη κιόλας μέρα που βγήκα στο βουνό, είδα τον ήλιο που μας έκρυβαν".




ilios_stin_petra_synedeuksi_sofia_adamidou279133.jpg





Πώς αποφασίσατε να μεταφέρετε στο θέατρο ένα τέτοιο θέμα, μάλλον δύσκολο;





Κάποιοι, στο όνομα της συμφιλίωσης που βάζει στην άκρη τη μνήμη, ίσως να πουν πως είναι καιρός να ξεχάσουμε την ιστορία του εμφυλίου. Πιστεύω -όπως γράφει και ο γιος της, ο συνάδελφος Γρηγόρης Τραγγανίδας, στον πρόλογο του βιβλίου- "πως είναι καιρός να γράψουν την ιστορία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, ότι είναι καιρός να βάλουν οι σκλάβοι τη δική τους υπογραφή σε κάθε πέτρα των πυραμίδων, σε κάθε κολόνα των Παρθενώνων. Δεν είναι περίεργο που κάποιοι ψάχνουν να αυτοεπιβεβαιωθούν στην γαλλικήγαλλικής Επανάστασης και κλείνουν τα μάτια μπροστά σ΄ έναν εμφύλιο που δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά που αλλάζει χρώματα και μας ορίζει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε γεννηθεί απ' την ίδια γήινη μήτρα, έχουμε βυζάξει από το ίδιο στήθος, έχουμε τραγουδήσει τα ίδια όνειρα".




Είναι εκπληκτική η ευρηματικότητα που εμφανίζει η ανθρωπότητα, όλους τους αιώνες, στην ανακάλυψη τρόπων βασανιστηρίων, σωματικών και ειδικότερα ψυχικών. Η προσπάθεια αποσκοπεί στην κάμψη της αντίστασης του αντιπάλου, μέχρι τη διάλυση της προσωπικότητας. Ο σωματικός πόνος είναι ένα από τα μέσα, αλλά ο ψυχικός πόνος είναι αυτός που θα φέρει την κάμψη και στη συνέχεια, τη διάλυση της προσωπικότητας. Όχι, δεν θα μας κάμψουν. Η μνήμη κρύβει τη δύναμη. Πολύ περισσότερο όταν συμπυκνώνεται και γίνεται καρφί που τρυπάει το μυαλό και την ψυχή, που γεμίζει φωτιά την καρδιά, ίδιο ηφαίσ ΤΕΙο που το σώμα μας δεν του φτάνει. Και το θέατρο μπορεί να συμβάλει σ΄ αυτό. Όπως έλεγε ο Ντάριο Φο "... το θέατρο είναι το αμεσότερο όπλο. Όχι για να δώσει λύσεις, αλλά για να βοηθήσει σε μια μάχη"...




Μέσα, λοιπόν, από την ιστορία μιας από τις χιλιάδες αγωνίστριες, της κυρά Ελένης, που είναι ακόμη μάχιμη, φορητο τζακι ξυλου βολος συνέθεσα το σύμβολο της αγωνίστριας γυναίκας, της αγωνίστριας μάνας. Στο πρόσωπο της Μυρτιάς, δραματουργικά αξιοποιώντας κι άλλες μαρ τυρίες δημιούργησα μια θεατρική ηρωίδα που δεν σηκώνει "τ΄ άδικο" που ζούμε και σήμερα. Μια ηρωίδα που έζησε στις μάχες. Ατέλειωτες μάχες... Πάντα σε θέση μάχης. Ποτέ σε θέση ανάπαυσης.





Πόσα από τα νοήματα του έργου έχουμε ξεχάσει;





Δεν είναι μόνο τι έχουμε ξεχάσει. Είναι και το τι έχουν μάθει οι νεότερες γενιές. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν την ιστορία ζωντανή δίπλα τους, από γονείς ή παππούδες, έμαθαν κάποια πράγματα. Πότε δικαιώνεται, όμως, ένα ιδανικό; Όταν δεν χρειάζεται να έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους που πάλεψαν για να το νιώσεις, αλλά να το νιώθεις γύρω σου. Να το βλέπεις σε κάθε γωνιά της πόλης και του χωριού, σε κάθε πρόσωπο που συναντάς, πορτα τζακιου τιμη βολος σαν χαμόγελο. Γιατί αυτή είναι ουσιαστικά η ανθρώπινη ιστορία. Ο αγώνας του χαμόγελου ενάντια στο δάκρυ. Γι' αυτόν τον αγώνα, χρειάζεται γνώση και μνήμη.





Τι εισπράτ ΤΕΙ ο θεατής στο τέλος;





Δικαίωμα κάθε εποχής είναι να προβληματίζεται και να αναζητά, γιατί όπως έλεγε κι ο Μπρεχτ "δεν πρέπει να αφήνετε το Τώρα να κάνει να ξεχνιούνται το Πριν και το Μετά, ούτε καν, όσα συμβαίνουν έξω από το θέατρο...". Ας κρατηθούμε, λοιπόν, από αυτές τις λαμπρές περιπτώσεις χιλιάδων αγωνιστών για να μην πέσουμε στην παγίδα της απαισιοδοξίας. Ας δώσουμε χώρο σ' αυτό το αμυδρό φως της ελπίδας. Ας φωτιστεί η αγωνία του ανθρώπου και όλες οι μεγάλες οδύνες του. Ας αναζητήσουμε το άδικο όλοι μαζί. Ας ανακαλύψουμε την αιτία. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη οικονομική και πολιτική κυριαρχία, έχει εχθρούς την ελευθερία του πνεύματος, τη δύναμη του δίκαιου λόγου, την κριτική σκέψη, τη γνώση, την παιδεία. Ας αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε κάθε είδους φασισμό!




ilios_stin_petra_synedeuksi_sofia_adamidou279132.jpg





Η Ελένη Γερασιμίδου ως Ελένη.





Η Ελένη Γερασιμίδου δεν είναι απλά μια ταλαντούχα ηθοποιός, δεν έχει κάνει απλά "πολλά χιλιόμετρα" στο θέατρο, δεν είναι μόνο μια πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, μικρο ενεργειακο τζακι βολος δεν είναι μια εξαιρετική συνεργάτης, είναι η Μυρτιά που θ΄ αγαπήσουμε -πιστεύω- αυτόν τον χειμώνα, για την αλήθεια, την αμεσότητα, τη σεμνότητα, τη μαχητικότητα και την περηφάνια, στοιχεία με τα οποία θα συνδέσει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο. Είμαι περήφανη για όλους τους συντελεστές της παράστασης. Και για τον Κοραή Δαμάτη και για τον Γιάννη Μετζικώφ και για τον Νίκο Διαμαντή και την Ιωάννα Μακρή που μας φιλοξενούν στο θέατρο Σημείο, αλλά και όλους τους συνεργάτες, την Δανάη, τον Σέργιο, την Δήμητρα, τον Νίκο, τη Γιώτα, τον Γιάννη.





Πηγή: ΑΜΠΕ



Σαν σήμερα
Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στο newsbeast.gr




306: Ο Μαξέντιος ανακηρύσσεται ρωμαίος αυτοκράτορας.



312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας, Μέγας Κωνσταντίνος, νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτο νίκα». Ο Μαξέντιος πέφ ΤΕΙ στο νερό και πνίγεται. Ετσι ο Μέγας Κωνσταντίνος μένει ο μοναδικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας.



1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Κούβα.



1533: Η Αι Κατερίνη των Μεδίκων παντρεύεται τον πρίγκ ΗΠΑ Ερρίκο Β' γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α'. Είναι και οι δύο δεκατεσσάρων ετών.





1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πράξη του Γενικού Δικαστηρίου της αποικίας του κόλπου της Μασαχουσέτης.



1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέ ΤΕΙο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.



1918:
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τσεχοσλοβακία κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.



1919: Ξεκινά στις ΗΠΑ η Ποτοαπαγόρευση. Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την ποτοαπαγόρευση, παρακάμπτοντας το βέτο, που είχε θέσει ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον μια μέρα πριν.



192: Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων μετά από ιταλικές πιέσεις κατακυρώνει ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία.



1923: Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας.



1940: Β' Παγκόσμιο ΕλλάδαΕλλάδας. Το «ΟΧΙ» των ελλήνων. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο».



1941: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέ ΤΕΙο του ιστορικού ΟΧΙ. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.



1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.



1954: Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.



1958: Εγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα στη Μακεδονία.



1959: Τιθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.



1962: Λήγει η « κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, που έφερε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ διατάσσει την απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα, με αντάλλαγμα τη μη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα.



1969: Η κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ καλεί την Ελλάδα να επανέλθει στη Δημοκρατία.



1971: Η βρετανική Βουλή των Κονοτήτων εγκρίνει την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που κράτησε 14 χρόνια.



1982: Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με απόλυτη πλειοψηφία (201 έδρες επί συνόλου 350).



1993: Στη Βρετανία, ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτονία γυναικών κληρικών, ύστερα από δικαστική απόφαση.





γεννήσεις



1912 γεννήθηκε ο βρετανός επιδημιολόγος, Ρίτσαρντ Ντολ, ο πρώτος επιστήμονας που απέδειξε τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων

1940 η τραγουδίστρια, Πόλυ Πάνου

1955 ο αμερικανός επιχειρηματίας, τζακια ενεργειακα μεταχειρισμενα βολος ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Μπιλ Γκέιτς,

1956 ο ιρανός πολιτικός και πρώην πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

1963 ο ιταλός τραγουδιστής, Έρος Ραμαζότι

1967 η αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλια Ρόμπερτς



Θάνατοι



1704 πέθανε ο άγγλος φιλόσοφος, Τζον Λοκ, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού

1998 ο άγγλος ποιητής, Τεντ Χιουζ, περισσότερος γνωστός για τον θυελλώδη έρωτά του με την αμερικανίδα ποιήτρια Σίλβια Πλαθ.




ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ
source: http://footballleaguenews.gr/agenda/item/25565-αφεντικΟ-στην-Ξ­Ξ΄ΟΞ±-του.html

ΤΖΑΚΙΑ ΒΟΛΟΣ…

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.